Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše
Osladit si život je možné i jinak než běžným cukrem nebo sladidly. Zvláště umělým sladidlům, která často nacházíme v limonádách nebo různých pochutinách bychom se měli raději vyhnout. + PŘEHLED nejčastějších umělých sladidel.

Běžnému bílému nebo třtinovému cukru se řada z nás vyhýbá, ať už kvůli redukční nebo diabetické dietě. Často pak saháme po různých „dia“ a „light“ potravinách, které však obsahují umělá sladidla. Ačkoli ještě není možné zcela potvrdit nebo vyvrátit negativní vliv jejich užívání na lidský organismus, hovoří se přinejmenším o tom, že mohou způsobovat bolesti hlavy nebo nevolnost.

Nejznámější umělá sladidla: Aspartam a další

Asi k nejznámějším umělým sladidlům patří E951 neboli aspartam. Vynalezl ho chemik James Schlatter v roce 1965, když hledal lék proti žaludečnímu vředu. Zajímavé je, že spotřeba aspartamu celosvětově roste a objevuje se ve stále větším počtu potravin, ačkoli některé studie ukazují na to, že v kombinaci s dalšími éčky (například glutamát) a přehnaným očkováním dětí, může způsobovat autismu.

Další umělá sladidla

  • E 420 – Sorbitol
  • E 421 – Mannitol
  • E 950 – Acesulfam K
  • E 951 – Aspartam
  • E 952 – Cyklamáty
  • E 953 – Isomalt
  • E 954 – Sacharin
  • E 957 – Thaumatin
  • E 959 – Neohesperidin DC
  • E 965 – Maltitol
  • E 966 – Laktitol
  • E 967 – Xylitol

Stévie – přírodní sladidlo při cukrovce

Jestliže jste diabetik a musíte omezit příjem cukru, nejsou umělá sladidla tím pravým řešením, protože jde o umělé látky, které zanáší tělo. Přírodní alternativou je stévie. Jde o rostlinu, která je známá také jako sladká tráva. Není těžké si ji doma vypěstovat a sladit přímo touto rostlinou v ryze přírodní podobě. V lékárně je pak také možné zakoupit ji v podobě sladidla.

Pro diabetiky má konzumace stévie ještě další rozměr – má totiž pozitivní vliv na činnost slinivky břišní, stimuluje tvorbu inzulínu a napomáhá tak udržovat příznivou hladinu cukru v krvi. O stévii a jejím pěstování si povíme více v některém dalším článku.

Med je nedoceněné přírodní sladidlo

Pro lidi, kteří si nemusí hlídat hladinu cukru v krvi, je ideálním přírodním sladidlem med. Dodá výbornou chuť čaji, je možné ho bez problémů používat i při pečení. 



RUBRIKY: