Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše
Můj tchán nikdy nečetl etikety potravin. Když jsem ho upozornila na několik éček, které se vyplatí sledovat, našel si čas a v obchodech se zajímá o to, co vkládá do košíku. Nedávno mi hlásil, že se z jejich supermarketu stal čtenářský klub – stále více lidí si prý prohlíží obaly potravin.

A ráda bych věřila tomu, že nehledají pouze datum trvanlivosti výrobku. To je totiž jeden z mála údajů, které na potravinách sleduje snad každý z nás. Nikdo si totiž domů nechce přinést prošlou potravinu. Proč bychom ale, když už jsme v tom čtení, nemohli věnovat obalu pár vteřin navíc a zjistit, z čeho se potravina skládá a odkud pochází?

Sledujte éčka v potravinách

Ideální je kupovat čerstvé a základní suroviny, ze kterých si doma připravíme pokrmy. Například na geniální těstoviny pomodoro, které jsou i oblíbeným jídlem šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, potřebujete jen kvalitní pastu, rajčata, bazalku, česnek, olivový olej a parmezán. Hotové jsou za půl hodiny a pochutná si na nich celá rodina.

Na druhé straně pomyslné škály potravin pak stojí polotovary a pochutiny, kde přirozenou chuť dohání glutamát nebo dusitan sodný a které lákají spotřebitele na skvělý vzhled nebo barvu, jíž jim propůjčují nejrůznější barviva (potravinářská žluť, červeň nebo modř).

Důvodů pro používání éček v potravinách je několik: prodlužují jejich trvanlivost, zlepšují chuť i vzhled, usnadňují přípravu, tj. šetří nám čas, když polévku z pytlíku vaříme 10 minut, místo toho, abychom si uvařili skvělou hustou zeleninovou polévku za půl hodiny.

Tipy, jak číst etikety potravin

  • Ověřte si, že výrobek není prošlý.
  • Prozkoumejte složení – čím delší je výčet „éček“, tím méně je potravina ve své přirozené formě. Zejména lahůdkové saláty nebo nekvalitní uzeniny mívají dlouhý seznam složení.
  • Pozor na loga a značky – trendem je jíst zdravě, bio, racionálně, regionálně – výrobci potravin to vědí, proto používají celou řadu značek, razítek a pečetí. Zjistěte si, co znamenají – jen několik málo je jich skutečně zaštítěno věrohodnými organizacemi.
  • Light a bez cukru – řada potraviny se pyšní nápisem, že je bez cukru nebo light – podívejte se, kolik cukru a tuku skutečně obsahuje. Pamatujte na to, že chuť odlehčených výrobků je zpravidla vždy doháněna přídavnými látkami. Jako příklad můžeme uvést light jogurty, které se neobejdou bez značné porce škrobu.


RUBRIKY: