Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

Zdravá svačina je bez chemie

Tak se děti okrádají o zdravou a hodnotnou stravu. Na Základní škole Na Ostrově v Jaroměři se to však rozhodli změnit. Od ledna tady budou v kantýně připravovat zdravé svačiny, které si navíc navrhly samy děti. To vše v rámci projektu Pohyb a výživa a programu a soutěže Zdravá svačina bez zbytečné chemie!.

Součástí bylo vymýšlení receptů samotnými studenty. „Bylo cílem motivovat je, aby začaly přemýšlet o své stravě. V rámci výchovy ke zdraví probírají výživu, probírají některé věci, nutriční hodnoty, složení stravy, ale takto je to větší propojení praxe s výukou," vysvětluje učitel Pavel Palička, který se projektu na škole věnuje.

Před týdnem pak školáci výrobky představili během veřejné ochutnávky svým kamarádům, rodičům a kantorům. Do výroby se zapojili i učitelé a rodiče, ti se školáky navzájem soutěžili, čí výrobek lidem chutná více. Tři nejlepší výrobky, jak je všichni „degustátoři" obodovali, nakonec bude paní svačinářka připravovat. Od ledna je rodiče budou moci svým dětem předem objednávat. Ponesou také názvy, které jim děti vymyslely.

„Uvažujeme, že by v nabídce byla třeba dvě až tři menu. Na každý měsíc by také byl výběr s jinou tematikou ovoce a zeleniny podle sezonního období," dodává učitel.

Školáky vymýšlení pokrmů či jejich příprava evidentně bavily. Většina jich inovaci kantýny a vzdělání v rámci projektu a soutěže hodnotila kladně. Kvitovali, že se lépe naučili, co mají zdravého jíst a čemu se mají vyhýbat. Je to prý lepší, než sedět v lavici a jen opisovat z tabule. „Škoda, že to není moc často," povzdechla si jedna ze žákyň. Žáci si také pochvalovali, že mohli složení svačin vymýšlet, hlasovat o těch nejlepších či je připravovat. „Líbilo se mi, že jsme si mohli vymyslet svůj vlastní sendvič, který si pak mohou spolužáci koupit v kantýně," uvedl další ze žáků.

Na škole kromě přípravy výrobků ze studené kuchyně plánují také pečení pečiva z vlastní pekárny. „Budeme to zkoušet. Budeme zde mít zákusky, celozrnné pečivo, pečivo z tvarohu, výrobky, které nejsou těžké na trávení," říká Palička. Škola už proto přebudovala kantýnu, částečně ji financovala ze svého rozpočtu, částečně z dotace. „Připravili jsme hygienickou přípravnu podle norem, aby hygiena nemohla nic namítnout," dodává Palička.

Akce na jaroměřské škole byla pilotním projektem, který odstartuje i na jiných školách. „Tato škola je první ze třiatřiceti v celé republice, které se zapojily do projektu Pohyb a výživa. Škola přebudovala svoji stávající kantýnu a začíná nabízet studentům kvalitní potraviny. Je to o to zajímavější, že sami žáci si tvoří tyto svačiny," říká Ivana Bednářová Častvajová, zástupkyně iniciativy CEFF (Certified E-Friendly Food), která je partnerem projektu na škole v Jaroměři.

Právě zato organizace vyhlásila soutěž „Zdravá svačina bez zbytečné chemie!", zprostředkovává také pro přípravu svačin například suroviny a polotovary od výrobců, které nesou certifikát CEFF. Ten zaručuje, že neobsahují zbytečnou chemii, která by dětem mohla uškodit, tedy především éčka umělá barviva, sladidla, glutamáty či konzervanty. Zaměřit se na stravování dětí iniciativa považuje za nutné, neboť našlápnuto k obezitě má každé páté dítě. Příčin je hned několik, od nedostatku pohybu, špatných stravovacích návyků získaných v rodině právě až po nevhodné potraviny v prostorách škol.

„Motivuje nás zájem o školní jídelny. Jsme matky, máme děti a není nám jedno, co jedí ve školách, jaké potraviny se třeba nabízí v automatech. Je to mnohdy tristní. Výrobci si dělají promo, roli má lobbing a to chceme změnit. Jsme rádi, že máme příležitost začít tady," dodává Ivana Bednářová Častvajová.

Iniciativa CEFF ČR je součástí mezinárodního programu, který má upozornit na kvalitní potraviny bez zbytečné chemie. „Tou rozumíme především konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty. Není nám jedno stravování a vůbec způsob výživy ve školách, proto jsme se školami a školními jídelnami a kantýnami začali spolupracovat a poskytujeme jim konzultace v oblasti zdravé výživy. Jde nám o to, aby se ve školách při stravování dětí používaly potraviny nutričně hodnotné, přínosné a hlavně vhodné pro děti," vysvětluje Ivana Bednářová Častvajová.

Jakousi první pomocí jsou podle ní výživoví poradci po celé České republice, kteří školám radí. Projekt, jaký se rozeběhl v Jaroměři, je pak další nadstavbovou aktivitou. „Naše iniciativa nyní spouští celostátní soutěž o nejkvalitnější, nejzdravější a nejchutnější svačinu. Sami žáci budou moci vytipovat a vyhodnotit tři nejlepší svačiny z každé školy, které budou usilovat o první místo," dodala Bednářová Častvajová.

Autor: Pavel Bednář

Externí odkaz: http://goo.gl/fWv8s7