Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 322 Lecitiny (Fosfatidy, Fosfolipidy)

Kategorie: antioxidanty, emulgátory

Lecitin je jediná látka, která se přirozeně vyskytuje v potravinách a zároveň se využívá v širším měřítku jako emulgátor a antioxidant. Hlavním průmyslovým zdrojem lecitinu jsou sójové boby, vyskytuje se však také v rostlinných olejích a vaječných žloutcích. Lecitin zabraňuje oddělení vody a oleje v potravinách, zpomaluje žluknutí, snižuje prskání oleje při smažení, přispívá k většímu objemu těst, zlepšuje strukturu střídky a oddaluje tvrdnutí chleba. Také zlepšuje kvalitu oplatek, sušenek a krekrů, působí jako zvlhčující látka u žvýkaček a zesiluje účinek řady antioxidantů v tucích a olejích. Lecitin se může chemicky pozměňovat pro získání „lepších“ vlastností, například bělit peroxidem vodíku či benzoylperoxidem. S lecitinem jako emulgátorem se setkáme v čokoládách, ve slaných pochoutkách, lentilkách, žvýkačkách a různých tukových polevách a krémech.

Lecitin je výživná a zdraví neškodná látka. V těle se účastní transportu tuků a mobilizace a rozptýlení tukových a cholesterolových usazenin. Zabraňuje ateroskleróze zmenšováním tukových částic v krvi. Lecitin snižuje hladinu LDL cholesterolu („špatný“ cholesterol) a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu („dobrý“ cholesterol). Několik studií prokázalo schopnost lecitinu rozpouštět v některých případech žlučníkové kameny. Podílí se na tvorbě moči. Lecitin urychluje přeměnu tuků v energii a odstraňuje tím tukové usazeniny. Také posiluje mozkové funkce a paměť. Nejlepšími přírodními zdroji lecitinu jsou nerafinované za studena lisované oleje, žloutky, sójové boby, ořechy a semena.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.