E 325 Mléčnan sodný (Laktát sodný)
Kategorie: antioxidanty, látky zvýrazňující chuť, plnidla, regulátory kyselosti, zvlhčující látky
Mléčnan sodný se používá ke zvýraznění chuti, úpravě pH, jako zvlhčující látka a emulgátor. V pečivu pomáhá vázat vodu, a tím prodlužuje jeho trvanlivost. V masném průmyslu se používá pro svou schopnost zadržovat a vázat ve výrobku vytékající šťávy. Také umocňuje účinky antioxidantů. Používá se například při výrobě masných výrobků, sýrů, pečiva, zavařenin, zmrzlin, sušenek a bonbónů.
Mléčnan sodný se stejně jako kyselina mléčná (E 270) vyskytuje ve dvou formách. U malých dětí může D forma způsobovat nežádoucí reakce - překyselení, průjmy a zvracení. Jiné nežádoucí účinky nejsou známy a látka se považuje za bezpečnou.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.