Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 326 Mléčnan draselný (Laktát draselný)

Kategorie: antioxidanty, regulátory kyselosti

Mléčnan draselný se používá pro zvýraznění chuti, upravení kyselosti a jako zvlhčující látka. V pečivu pomáhá vázat vodu, a tím prodlužuje jeho trvanlivost. Také umocňuje účinky antioxidantů. S mléčnanem draselným se můžeme setkat například ve zmrzlinách, zavařeninách a sladkostech. Dodává tělu draslík, a proto se využívá k obohacování potravin jako potravní doplněk. Více o draslíku viz heslo Uhličitany draselné (E 501).

Mléčnan draselný se stejně jako kyselina mléčná (E 270) vyskytuje ve dvou formách. U malých dětí může D forma způsobovat nežádoucí reakce - překyselení, průjmy a zvracení. Jiné nežádoucí účinky nejsou známy a látka se považuje za bezpečnou.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.