E 331 Citronany sodné (Citráty sodné, Citronan monosodný, Citronan disodný, Citronan trisodný, dihydrogencitrát sodný, hydrogencitrát sodný)
Kategorie: emulgátory, regulátory kyselosti, sekvestranty, stabilizátory, tavicí soli
Citronany sodné upravují kyselost džemů, cukrovinek, zmrzlin a dalších potravin. Také zabraňují nežádoucím reakcím přítomných kovů, které mohou způsobovat například žluknutí či změny barvy potravin. V tavených sýrech se používají jako tavící soli. V nealkoholických nápojích dodávají osvěžující lehce slanou chuť a pomáhají udržovat bublinky v perlivých nápojích. Používají se při výrobě nápojů, masných výrobků a margarínů.
Citronany sodné jsou považovány za bezpečné a neexistují u nich žádné známé nežádoucí účinky. Citronan sodný se používá ve zdravotnictví jako slabé diuretikum (močopudný prostředek) a jako látka snižující kyselost moči. Předepsané dávky mohou dosahovat až deset gramů denně a během léčby nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.