E 356 Adipát sodný (Adipát monosodný)
Kategorie: regulátory kyselosti
Sodná sůl kyseliny adipové, adipan sodný, upravuje kyselost potravin a dodává jim chuť. Dlouhodobé podávání pěti procent adipanu sodného ve stravě snižovalo přírůstek na váze u pokusných krys. V dávkách, které lze předpokládat při běžném stravování, však nejsou známy žádné nežádoucí účinky.
V České republice smí být adipan sodný přidáván do náplní a sladkých omáček (toppingů) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky, do gelovitých dezertů, dezertů s ovocnou příchutí, práškových směsí pro přípravu dezertů a do nápojů v prášku.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.