Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 356 Adipát sodný (Adipát monosodný)

Kategorie: regulátory kyselosti

Sodná sůl kyseliny adipové, adipan sodný, upravuje kyselost potravin a dodává jim chuť. Dlouhodobé podávání pěti procent adipanu sodného ve stravě snižovalo přírůstek na váze u pokusných krys. V dávkách, které lze předpokládat při běžném stravování, však nejsou známy žádné nežádoucí účinky.

V České republice smí být adipan sodný přidáván do náplní a sladkých omáček (toppingů) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky, do gelovitých dezertů, dezertů s ovocnou příchutí, práškových směsí pro přípravu dezertů a do nápojů v prášku.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.