E 400 Kyselina alginová
Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla
Kyselina alginová se používá jako emulgátor, stabilizátor, želírující látka a zahušťovadlo. Pro kyselinu alginovou a její soli (E 401 - E 404) se používá souhrnný název algináty (či algin).
Algináty se získávají z hnědých mořských řas Macrocystis pyrifera a Laminaria hyperborea, případně i dalších druhů. Používají se ve zmrzlinách, kterým dodávají objem a texturu a ve kterých zabraňují růstu velkých krystalů ledu.
Dále se přidávají do různých pekařských výrobků, kde se využívá jejich schopnosti vytvářet gely. Ze stejných důvodů se přidávají do želé, dezertů a pudinků. Také stabilizují emulze a pěny. Algináty lze použít v kombinaci s glycerolem jako součást povrchových filmů.
Setkáme se s nimi také v polévkách, omáčkách a zálivkách.
V malém množství nejsou známy žádné nežádoucí účinky a algináty se proto považují za bezpečné přídatné látky. Ve velkých množstvích však mohou stěžovat vstřebávání některých živin. U citlivých jedinců mohou algináty způsobovat při styku s pokožkou kopřivku.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.