E 132 Indigotin ( syn. Indigocarmine, Blue 2, CI potravinářská modř 1, Indigocarmine, FD&C Blue No. 2)
Kategorie: barviva
Indigotin je tmavomodré syntetické barvivo obsažené v mléčných výrobcích, zmrzlinách, různých sladkostech a bonbónech. Barvivo se získává chemickou syntézou, pouze zlomek se vyrábí chemickou cestou z přírodního barviva indigo, jehož zdrojem je rostlina indigovník. Hlavní využití indigotinu spočívá v barvení krmiv pro domácí zvířata, používá se také v lékařství k diagnostice (zabarvuje moč při ověřování funkce ledvin). Indigotin byl v minulosti kontrolou ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je ze zákona zakázán.
Podle některých zdrojů může indigotin způsobovat nevolnost, zvracení, vysoký krevní tlak, kožní vyrážky, dýchací problémy a další alergické reakce u citlivých jedinců. Největší provedená studie naznačila (ale neprokázala), že toto barvivo způsobuje vznik mozkových nádorů u myších samců.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.