Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 132 Indigotin ( syn. Indigocarmine, Blue 2, CI potravinářská modř 1, Indigocarmine, FD&C Blue No. 2)

Kategorie: barviva

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Omezte Omezte
Nevhodné pro děti Nevhodné pro děti
Potenciální alergen Potenciální alergen

Indigotin je tmavomodré syntetické barvivo obsažené v mléčných výrobcích, zmrzlinách, různých sladkostech a bonbónech. Barvivo se získává chemickou syntézou, pouze zlomek se vyrábí chemickou cestou z přírodního barviva indigo, jehož zdrojem je rostlina indigovník. Hlavní využití indigotinu spočívá v barvení krmiv pro domácí zvířata, používá se také v lékařství k diagnostice (zabarvuje moč při ověřování funkce ledvin). Indigotin byl v minulosti kontrolou ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je ze zákona zakázán.

Podle některých zdrojů může indigotin způsobovat nevolnost, zvracení, vysoký krevní tlak, kožní vyrážky, dýchací problémy a další alergické reakce u citlivých jedinců. Největší provedená studie naznačila (ale neprokázala), že toto barvivo způsobuje vznik mozkových nádorů u myších samců.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.