Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 410 Karubin (Lokustová guma, Karob)

Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla

Tato rostlinná guma se získává ze semen stálozelené rostliny zvané rohovník obecný (karob, svatojánský chléb neboli Ceratonia siliqua), která se přirozeně vyskytuje v oblasti Blízkého východu a Středomoří a pěstuje se ve Španělsku, Spojených státech a Austrálii. Karubin se řadí mezi rozpustné vlákniny (ve studené vodě je nerozpustný, rozpouští se však po zahřátí) a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Váže vodu v pekařských výrobcích a mražených dezertech, kterým navíc dodává objem a jemnost. Stabilizuje emulze, zahušťuje mléčné výrobky a používá se k vytváření filmů na povrchu masných výrobků. Setkáme se s ním také například v nápojích, cukrovinkách, sýrech, náplních, zmrzlinách, v džemech, pudincích, polévkách a uzenáských výrobcích.
Samotný karubin netvoří gely, ale zpevňuje gely agaru, xanthanu a karagenanu. Karubin také nachází použití v textilním, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (při výrobě krémů a pleťových mlék).

Karubin nevykazuje žádné nežádoucí účinky v běžných množstvích, dokonce může naopak snižovat hladinu cholesterolu. 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.