E 412 Guma guar (Guma cyamopsis, Guarová mouka, Guarová guma)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla
Tato guma se získává ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA.
Patří mezi rozpustné vlákniny a účinkuje jako emulgátor, stabilizátor disperzí a zahušťovadlo, které s vodou vytváří husté roztoky. Guma guar se přidává do mražených krémů, kterým přidává na objemu, zlepšuje jejich texturu a zvyšuje odolnost vůči tepelnému šoku. Tato látka také prodlužuje životnost pekařských výrobků, zahušťuje salátové zálivky, instantní polévky a omáčky a používá se k vytváření filmů na povrchu masných výrobků. Setkáme se s ní také v mléčných výrobcích.
Guma guar nepoškozovala pokusná zvířata během krátkodobých i dlouhodobých studií. V některých částech světa se tradičně používá guarová moučka, která obsahuje gumu guar. V rozumných množstvích nejsou známy žádné její nežádoucí účinky, naopak může snižovat hladinu cholesterolu.
U citlivých jedinců však může způsobovat při styku s pokožkou kopřivku.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.