Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 414 Arabská guma (Akáciová guma)

Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla, zvlhčující látky

Potenciální alergen Potenciální alergen

Stromy rodu Acacia senegal roní tuto látku při poranění kůry.
Arabská guma je jednou z nejstarších a nejznámějších rostlinných gum a používá se jako emulgátor, stabilizátor, zvlhčující látka a zahušťovadlo. Látka zpomaluje tvorbu cukerných krystalků v cukrovinkách, zahušťuje cukrovinky, želé, polevy a žvýkačky, zabraňuje vlh- nutí cukrářských polev, stabilizuje emulze olejů ve vodě a pěny a napomáhá vytváření malých krystalků ledu u zmrzlin a mražených krémů, a tím i vzniku žádoucí konzistence. U práškových směsí na výrobu nápojů účinkuje jako nosič a stabilizátor aroma. Arabská guma se také používá jako zdroj rozpustné vlákniny v dietních nápojích a jako součást povrchových filmů na čokoládových výrobcích, ořechách, sýrech a tabletkách.
Arabská guma je tradičně používána v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
U pokusných zvířat nezpůsobovala žádné pozorovatelné nežádoucí účinky. Látka je však možný alergen, který může u citlivých osob způsobit různé alergické reakce: vyrážku, ekzém či angioedém. 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.