E 432 Polyoxyethylensorbitanmonolaurát /Polysorbate 20/ (Polysorbát 20, Tween 20)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory
Polysorbát 20 účinkuje jako emulgátor a stabilizátor. Působí proti stárnutí pečiva a zpevňuje těsto, které pak dává větší objem a měkčí střídku. Napomáhá rovnoměrnému rozložení přidaných aromat a barviv. Polysorbáty a sorbany se často kombinují pro získání optimálních vlastností. Používají se ke stabilizaci surovin v těstech, krémech a omáčkách, při rozpouštění vitaminů (rozpustných v tucích) ve vodě a jako emulgátory ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Setkáme se s nimi v pekařských výrobcích, krémech, polevách, zmrzlinách, sypkých náhražkách mléka, zálivkách, aromatech, cukrovinkách a ztužených tucích.
V rámci nedávných studií nevyvolávala látka u pokusných zvířat při dlouhodobém podávání ve stravě žádné problémy. Některé starší studie uváděly různé nežádoucí účinky, část z nich však byla pravděpodobně způsobena průjmem při podávání vyšších dávek látky. Některé studie však zaznamenaly i poškození varlat u pokusných samců. Polysorbáty vyvolávaly lokální nádory v místě vpichu při injekční aplikaci. Tomuto jevu však nelze přisuzovat důležitost, posuzujeme-li účinky látky při podávání ve stravě. Polysorbát 20 může být vyráběn z živočišných zdrojů.
V České republice se smí polysorbát 20 (a všechny ostatní polysorbáty) přidávat do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, do emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, do zmrzlin a podobných výrobků, dezertů, cukrovinek na bázi cukru, studených emulgovaných omáček, majonéz, polévek a žvýkaček. Látka nebyla v minulosti u nás povolena.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.