Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 432 Polyoxyethylensorbitanmonolaurát /Polysorbate 20/ (Polysorbát 20, Tween 20)

Kategorie: emulgátory, stabilizátory

Živočišného původu Živočišného původu

Polysorbát 20 účinkuje jako emulgátor a stabilizátor. Působí proti stárnutí pečiva a zpevňuje těsto, které pak dává větší objem a měkčí střídku. Napomáhá rovnoměrnému rozložení přidaných aromat a barviv. Polysorbáty a sorbany se často kombinují pro získání optimálních vlastností. Používají se ke stabilizaci surovin v těstech, krémech a omáčkách, při rozpouštění vitaminů (rozpustných v tucích) ve vodě a jako emulgátory ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Setkáme se s nimi v pekařských výrobcích, krémech, polevách, zmrzlinách, sypkých náhražkách mléka, zálivkách, aromatech, cukrovinkách a ztužených tucích.

V rámci nedávných studií nevyvolávala látka u pokusných zvířat při dlouhodobém podávání ve stravě žádné problémy. Některé starší studie uváděly různé nežádoucí účinky, část z nich však byla pravděpodobně způsobena průjmem při podávání vyšších dávek látky. Některé studie však zaznamenaly i poškození varlat u pokusných samců. Polysorbáty vyvolávaly lokální nádory v místě vpichu při injekční aplikaci. Tomuto jevu však nelze přisuzovat důležitost, posuzujeme-li účinky látky při podávání ve stravě. Polysorbát 20 může být vyráběn z živočišných zdrojů.

V České republice se smí polysorbát 20 (a všechny ostatní polysorbáty) přidávat do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, do emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, do zmrzlin a podobných výrobků, dezertů, cukrovinek na bázi cukru, studených emulgovaných omáček, majonéz, polévek a žvýkaček. Látka nebyla v minulosti u nás povolena.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.