E 434 Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (Polysorbate 40)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory
Polysorbát 40 je emulgátor a stabilizátor, který působí proti stárnutí pečiva, napomáhá rovnoměrnému rozložení přidaných aromat a barviv a zpevňuje těsto, které pak dává větší objem a měkčí střídku. Používá se v pekařských výrobcích, krémech, polevách, zmrzlinách, sypkých náhražkách mléka, zálivkách, aromatech, cukrovinkách a ztužených tucích.
U pokusných zvířat nevyvolával polysorbát 40 při podávání ve stravě žádné nežádoucí účinky. Pouze ve velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Vegetariáni pozor, látka se může vyrábět ze živočišných zdrojů!
V minulosti nebyl polysorbát 40 v České republice povolen. Nyní se smí přidávat do vybraných potravin - viz E 432.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.