E 435 Polyoxyethylensorbitanmonostearát (Polysorbate 60, Tween 60)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory
Polysorbát 60 se používá jako emulgátor a stabilizátor. Zvyšuje rozpustnost instantní smetany do kávy, zabraňuje oddělení oleje v umělých šlehačkách, napomáhá rovnoměrnému rozložení přidaných aromat a barviv a udržuje pečivo „čerstvé“ tím, že změkčuje střídku. Používá se v pekařských výrobcích, krémech, polevách, zmrzlinách, sypkých náhražkách mléka, zálivkách, aromatech, cukrovinkách a ztužených tucích.
Polysorbát 60 může v těle zvyšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích. U pokusných zvířat nevyvolával při podávání ve stravě žádné nežádoucí účinky. Pouze ve velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Vegetariáni by měli vědět, že látka může být získávána z živočišných zdrojů.
V minulosti nebyl polysorbát 60 v České republice povolen. Nyní se smí přidávat do vybraných potravin - viz E 432.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.