Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 442 Amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM, fosfatidy amonné)

Kategorie: emulgátory

Živočišného původu Živočišného původu

Amonné soli fosfatidových kyselin se používají jako emulgátory a stabilizátory emulzí, které zabraňují oddělení jednotlivých složek potraviny. Účinkují také jako antioxidanty. Používají se v kakaových a čokoládových výrobcích, podobně jako lecitin.

U těchto látek nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Vegetariáni pozor, původní surovinou jsou živočišné či rostlinné tuky.

V České republice smějí být amonné soli fosfatidových kyselin přidávány do čokolád, čokoládových cukrovinek a výrobků s obsahem kakaa a čokolády.
Látky nebyly v minulosti u nás povoleny. 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.