E 442 Amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM, fosfatidy amonné)
Kategorie: emulgátory
Amonné soli fosfatidových kyselin se používají jako emulgátory a stabilizátory emulzí, které zabraňují oddělení jednotlivých složek potraviny. Účinkují také jako antioxidanty. Používají se v kakaových a čokoládových výrobcích, podobně jako lecitin.
U těchto látek nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Vegetariáni pozor, původní surovinou jsou živočišné či rostlinné tuky.
V České republice smějí být amonné soli fosfatidových kyselin přidávány do čokolád, čokoládových cukrovinek a výrobků s obsahem kakaa a čokolády.
Látky nebyly v minulosti u nás povoleny.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.