Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 466 Karboxymethylcelulosa (syn. Celulosová guma, CMC, Sodná sůl karboxymethylcelulózy)

Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla

Karboxymethylcelulóza se získává chemickou modifikací přírodní celulózy a používá se zejména pro zvýšení hustoty potravin. Slouží k zahušťování různých pudinků, náplní a pomazánek, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukrovinkách, cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků, stabilizuje emulze v salátových zálivkách, polévkách a omáčkách a nízkokalorickým pokrmům dodává objem a plnost.
Schopnost CMC vázat vodu se využívá ve zmrzlinách a dalších mražených sladkostech, ve kterých kontroluje růst ledových krystalků. Napomáhá rozpouštění želatiny a kaseinu a v nízkokalorických perlivých nápojích pomáhá vázat oxid uhličitý. 

Používá se jako základ jedlých povrchových filmů k ošetření ovoce a zeleniny. Setkáme se s ní například v mražených krémech , zálivkách, nápojích v prášku EMCO.

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky této látky až na možné nadýmání a zažívací potíže, které se mohou dostavit po konzumaci většího množství.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.