E 466 Karboxymethylcelulosa (syn. Celulosová guma, CMC, Sodná sůl karboxymethylcelulózy)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla
Karboxymethylcelulóza se získává chemickou modifikací přírodní celulózy a používá se zejména pro zvýšení hustoty potravin. Slouží k zahušťování různých pudinků, náplní a pomazánek, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukrovinkách, cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků, stabilizuje emulze v salátových zálivkách, polévkách a omáčkách a nízkokalorickým pokrmům dodává objem a plnost.
Schopnost CMC vázat vodu se využívá ve zmrzlinách a dalších mražených sladkostech, ve kterých kontroluje růst ledových krystalků. Napomáhá rozpouštění želatiny a kaseinu a v nízkokalorických perlivých nápojích pomáhá vázat oxid uhličitý.
Používá se jako základ jedlých povrchových filmů k ošetření ovoce a zeleniny. Setkáme se s ní například v mražených krémech , zálivkách, nápojích v prášku EMCO.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky této látky až na možné nadýmání a zažívací potíže, které se mohou dostavit po konzumaci většího množství.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.