E 474 Sacharoglyceridy (Cukroglyceridy, Cukerné glyceridy)
Kategorie: emulgátory
Cukroglyceridy se vyrábějí reakcí cukru (sacharózy) s jedlými tuky a oleji.
Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech. Při výrobě čokolády zamezují ztrátám barvy a v náplních do cukrovinek zabraňují tvorbě krystalků. Cukroglyceridy také vylepšují vlastnosti mouky a těsta během hnětení a pečení.
Látky nevyvolávaly žádné nežádoucí účinky u pokusných zvířat. Výchozí surovinou při jejich výrobě však může být živočišný tuk.
V České republice smějí být cukroglyceridy přidávány do vybraných potravin (viz E 473).
Smějí být také použity k ošetření povrchu čerstvého ovoce. V minulosti u nás nebyly povoleny.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.