E 475 Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků)
Kategorie: emulgátory
Tyto látky tvoří celou škálu emulgátorů, jejichž vlastnosti se liší podle povahy použitých mastných kyselin a reakčních podmínek při jejich výrobě.
Jsou účinné v emulzích typu voda v oleji a používají se ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Spolu s lecitinem pomáhají ovlivňovat vlastnosti čokolády. Pomáhají vytvářet hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenském průmyslu se používají ve sladkých těstech, kde zlepšují strukturu, zabraňují vysoušení a zvyšují objem těsta.
Během testů na pokusných zvířatech i na lidech nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. Vegetariáni pozor! Výchozí surovinou při výrobě může být živočišný tuk.
V České republice smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, práškových náhrad mléka, žvýkaček, emulgovaných tuků, cukrovinek na bázi cukru a do dezertů.
Tyto látky nebyly u nás v minulosti povoleny.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.