Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 476 Polyglycerolpolyricinoleát

Kategorie: emulgátory

Živočišného původu Živočišného původu

Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor používaný v zálivkách a pomazánkáchse sníženým obsahem tuku a v kakaových a čokoládových cukrovinkách. Zvyšuje tekutost roztáté čokolády, a tím umožňuje vytvářet slabší vrstvy čokoládových polev. Často se používá v kombinaci s lecitinem. S látkou se setkáme například v tatrankách, tyčinkách a v čokoládě.

Během krátkodobých i dlouhodobých testů na pokusných zvířatech a několika- denních testů na lidských dobrovolnících se nepodařilo prokázat žádné nežádoucí účinky této látky. Výchozí surovinou při její výrobě však může být živočišný tuk.

V České republice smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných a netučných pomazánek a dresingů, do čokoládových cukrovinek a čokolád.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.