E 476 Polyglycerolpolyricinoleát
Kategorie: emulgátory
Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor používaný v zálivkách a pomazánkáchse sníženým obsahem tuku a v kakaových a čokoládových cukrovinkách. Zvyšuje tekutost roztáté čokolády, a tím umožňuje vytvářet slabší vrstvy čokoládových polev. Často se používá v kombinaci s lecitinem. S látkou se setkáme například v tatrankách, tyčinkách a v čokoládě.
Během krátkodobých i dlouhodobých testů na pokusných zvířatech a několika- denních testů na lidských dobrovolnících se nepodařilo prokázat žádné nežádoucí účinky této látky. Výchozí surovinou při její výrobě však může být živočišný tuk.
V České republice smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných a netučných pomazánek a dresingů, do čokoládových cukrovinek a čokolád.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.