E 477 Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami (Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami)
Kategorie: emulgátory
Jedná se o emulgátory a stabilizátory, které se používají při pečení bábovek, dortů a podobných výrobků, kde napomáhají smíšení tuku s tekutinou, stabilizují vzniklé emulze a podporují zapracování vzduchu do tuku. Používají se také v různých tucích a margarínech.
Tyto látky se v těle pravděpodobně rozkládají na propylenglykol a příslušné mastné kyseliny. Nejsou známy žádné jejich nežádoucí účinky. Výchozí surovinou při jejich výrobě jsou jedlé tuky a oleje včetně živočišných tuků.
Tyto látky nebyly v minulosti v České republice povoleny.
Nyní se smějí přidávat do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, do zmrzlin, cukrovinek na bázi cukru, dezertů a přípravků nahrazujících smetanu ke šlehání.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.