E 479 b Směsný produkt interakce tepelně opracovaného sojového oleje s mono- a diglyceridy mastných kyselin (Tepelně zoxidovaný olej sojových bobů zreagovaný z mono- a diglyceridy mastných kyselin, TOSOM)
Kategorie: emulgátory
Tato látka se vyrábí z upraveného (zoxidovaného) sójového oleje a mono- a diglyceridů mastných kyselin.
Jedná se o emulgátor používaný v tucích na smažení.
Z pokusů provedených na zvířatech se zdá, že látka pravděpodobně nezpůsobuje žádné závažné nežádoucí účinky v množstvích, ve kterých se používá. Vegetariáni pozor! Mastné kyseliny se získávají z jedlých tuků a olejů včetně živočišných tuků.
Tato látka nebyla u nás v minulosti povolena.
Nyní se smí v České republice přidávat pouze do emulgovaných tuků pro smažení.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.