Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 483 Vinan stearylu (Stearylpalmityltartarát, stearyltartarát)

Kategorie: látky zlepšující mouku

Živočišného původu Živočišného původu

Stearyltartarát je emulgátor používaný v pekárenském průmyslu pro svou schopnost zpevňovat těsto.

Tato látka byla důkladně testována na zvířatech. Nepodařilo se prokázat žádné její nežádoucí účinky ani při dlouhodobém podávání ve stravě. Stearyltartarát se proto považuje za bezpečnou přídatnou látku. Výchozí surovinou při jeho výrobě však může být živočišný tuk.

V České republice nebyla tato látka v minulosti povolena, nyní se smí přidávat do chleba (kromě druhů připravených výlučně z mouky, vody, soli, droždí, kypřících látek a koření) a do dezertů. 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.