Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 503 Uhličitany amonné (Uhličitan amonný, Hydrogenuhličitan amonný Bikarbonát amonný)

Kategorie: kypřící látky, regulátory kyselosti

Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a látky upravující pH.
Přidávají se do pekařských výrobků a prášku do pečiva. Často se s nimi setkáme jako s kypřícími látkami ve slaném pečivu a v sušenkách.

Naše tělo je zvyklé na určité množství uhličitanových i amonných iontů, které jsou běžnou součástí metabolismu.
V malých množstvích (v jakých se vyskytují v potravinách jako přídatné látky) jsou tedy uhličitany amonné zcela bezpečné. Vysoké dávky působí různé potíže, které jsou vyvolány nerovnováhou mezi kyselými a zásaditými složkami, dochází ke zvýšení kyselosti krve a tkání.

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.