E 503 Uhličitany amonné (Uhličitan amonný, Hydrogenuhličitan amonný Bikarbonát amonný)
Kategorie: kypřící látky, regulátory kyselosti
Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a látky upravující pH.
Přidávají se do pekařských výrobků a prášku do pečiva. Často se s nimi setkáme jako s kypřícími látkami ve slaném pečivu a v sušenkách.
Naše tělo je zvyklé na určité množství uhličitanových i amonných iontů, které jsou běžnou součástí metabolismu.
V malých množstvích (v jakých se vyskytují v potravinách jako přídatné látky) jsou tedy uhličitany amonné zcela bezpečné. Vysoké dávky působí různé potíže, které jsou vyvolány nerovnováhou mezi kyselými a zásaditými složkami, dochází ke zvýšení kyselosti krve a tkání.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.