E 509 Chlorid vápenatý
Kategorie: nosiče, plnidla, protispékavé látky
Chlorid vápenatý upravuje pH a používá se jako nosič a protispékavá a zpevňující látka.
Setkáme se s ním v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných výrobcích a uzeninách. Jako zpevňující látka se používá v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky chloridu vápenatého. Jak vápenaté tak chloridové ionty jsou běžně přítomné ve stravě a tělo si s nimi umí poradit. Většina lidí trpí nedostatkem vápníku, avšak množství vápníku přijaté ve formě této přídatné látky je pravděpodobně příliš malé na to, aby hrálo významnou roli.
Chlorid vápenatý se využívá také jako potravní doplněk k obohacování potravin vápníkem
Více o vápníku viz heslo Uhličitany vápenaté (E 170).
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.