E 520 Síran hlinitý
Kategorie: plnidla, regulátory kyselosti, zpevňující látky
Síran hlinitý nachází použití jako zpevňující látka v nakládané zelenině a konzervovaných masných výrobcích.
Dále upravuje pH a zamezuje přítomným kovům (např. železu či mědi) urychlovat nežádoucí reakce, které způsobují změny barvy a textury, vznik sraženin a žluknutí potraviny.
Hliník byl u nás definován jako kontaminant a síran hlinitý nebyl dříve v ČR povolen jako přídatná látka (více o hliníku viz heslo Hliník - E 173).
Jelikož se v rámci Evropské unie tato látka smí používat v potravinách, byla povolena i u nás.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.