Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 521 Síran sodno-hlinitý

Kategorie: plnidla, regulátory kyselosti

Síran sodnohlinitý upravuje pH a účinkuje jako zpevňující látka v nakládané zelenině, v kombinaci s ostatními kypřidly jako kypřící látka a jako nosič benzoyl peroxidu v bělené mouce a v sýrech.
Při pokusech na zvířatech nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky této látky.
Hliník byl u nás definován jako kontaminant a síran sodnohlinitý nebyl dříve v ČR povolen jako přídatná látka (více o hliníku viz heslo Hliník - E 173).
Jelikož se v rámci Evropské unie tato látka smí používat v potravinách, byla povolena i u nás. 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.