E 524 Hydroxid sodný (Louh sodný, Louh)
Kategorie: regulátory kyselosti
Hydroxid sodný upravuje pH, zadržuje vytékající šťávy z masa a napomáhá zpracování potravin. Pomáhá například odstranit hořkou chuť nezralých oliv a ulehčuje loupání ovoce a zeleniny. Přidává se do černých oliv, tuků, margarínů a masných výrobků obsahujících fosforečnany. Také se používá jako zásada ve slaném pečivu (tyčinkách).
Způsob, kterým se hydroxid sodný používá v potravinách, zaručuje bezpečnost této přídatné látky.
Samotný hydroxid sodný je silná zásada poškozující při kontaktu pokožku, oči a sliznice.
Hydroxid sodný, jak pevný tak v roztoku, působí popáleniny a hluboké rány.
Pracovníci potravinářského průmyslu přicházející do styku s touto látkou by měli být velmi opatrní.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.