Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 574 Kyselina glukonová

Kategorie: kypřící látky, regulátory kyselosti

Kyselina glukonová patří mezi cukerné kyseliny, které se často nacházejí přirozeně v potravinách.
Vzniká fermentací z cukru dextrózy. Používá se jako okyselující látka a antioxidant, který zvyšuje účinnost dalších antioxidantů. V nápojích, sirupech a vínu zabraňuje vzniku zákalů. Používá se také jako kypřící prostředek ve směsích pro výrobu sladkých těst a jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů.

Nežádoucí účinky nejsou pravděpodobné a kyselina glukonová se považuje za bezpečnou přídatnou látku. 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.