E 579 Glukonát železnatý (Glukonan železnatý)
Kategorie: stabilizátory
Glukonan železnatý se přidává k černým olivám pro dosažení a stabilizaci jednotné černé barvy.
Dále se používá jako zdroj železa v tabletkách.
Glukonan železnatý je tradičně používán v lékařství jako zdroj železa při léčbě anémie v dávkách vyšších než 1 gram denně. Látka se považuje za bezpečnou.
Pouze vysoké dávky mohou způsobovat průjem, nevolnost a zvracení. Při aplikaci pod kůži způsoboval glukonan železnatý zvýšený výskyt nádorů a poškození plodu u pokusných myší. Vzhledem k odlišné aplikaci však tyto výsledky nejsou relevantní při posuzování bezpečnosti glukonanu železnatého jako přídatné látky v potravinách. Jako zdroj železa se používá v cereálních výrobcích, nápojích a dietních potravinách.
Železo: Železo je jedním z nejdůležitějších prvků v našem těle, kde se nachází hlavně v hemoglobinu červených krvinek a myoglobinu (bílkovina zásobující svaly kyslíkem). Železo je rovněž součástí řady enzymů. Nejdůležitější funkcí železa je přenos kyslíku.
Dostatek železa je nutný pro životní energii, funkční imunitní systém a bystrou mysl. Velká část populace trpí jeho nedostatkem. Mezi skupiny zvláště ohrožené nedostatkem železa patří ženy se silnou menstruací, vegetariáni, vytrvalostní atleti a lidé držící často diety.
Přírodními zdroji železa jsou játra, maso, mela- sa, hnědý třtinový cukr, sušené ovoce jako např. rozinky či meruňky, dýňová a slunečnicová semínka, otruby a pšeničné klíčky. Modré, červené, vínové a černé části rostlin jsou dobrými zdroji železa: červené zelí, ostružiny, borůvky či červené hrozny. Také červené víno obsahuje železo. Tělo nedokáže absorbovat veškeré železo z potravy.
Z živočišných zdrojů si přisvojíme něco mezi 5 až 20 procenty přítomného železa a z rostlinných zdrojů pouze něco mezi 1 až 10 procenty. Zkombinují-li se oba zdroje, pak přisvojitelnost vzrůstá několikanásobně. Vegetariány by mělo zajímat, že přisvojitelnost rostlinného železa se zvyšuje za přítomnosti vitaminu C, aminokyselin a cukrů. Přisvojitelnost rostlinného železa naopak snižují některé přídatné látky - fosforečnany a EDTA. Železo v tabletkách může představovat nebezpečí pro lidi trpící genetickou poruchou způsobující přílišnou absorpci železa (haemochromatosis). Další nebezpečí spočívá v tom, že železo může zamaskovat pravou příčinu anémie, jako například krvácející žaludeční vřed.
V České republice se glukonan železnatý smí přidávat do černých oliv.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.