Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 585 Mléčnan železnatý (Laktát železnatý)

Kategorie: stabilizátory

Mléčnan železnatý stabilizuje barvu černých oliv.
Také se používá jako zdroj železa a v některých zemích se jím dokonce obohacuje strava pro kojence. Více o železe viz heslo Glukonan železnatý (E 579).

Mléčnan železnatý se stejně jako kyselina mléčná (E 270) - vyskytuje ve dvou formách. U malých dětí může D forma způsobovat nežádoucí reakce - překyselení, průjmy, zvracení.
Jiné nežádoucí účinky při podávání ve stravě nejsou známy a látka se považuje za bezpečnou.
U pokusných myší při aplikaci pod kůži vyvolával mléčnan železnatý nádory, což však při posuzování bezpečnosti této látky v potravinách nehraje roli.

V České republice se mléčnan železnatý smí přidávat do černých oliv. 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.