E 624 Glutamát amonný (L-glutaman monoamonný, Glutaman amonný)
Kategorie: látky zvýrazňující chuť
Glutaman amonný je látka zvýrazňující aroma, která účinkuje obdobně jako glutaman sodný (MSG, E 621).
Může se vyskytovat v náhražkách soli s nízkým obsahem sodíku, kde je použití MSG méně vhodné.
Glutaman amonný se používá v daleko menším rozsahu než MSG a jeho nežádoucí účinky jsou méně prozkoumané. Je však pravděpodobné, že vyvolává podobné problémy jako MSG.
V České republice se smí glutaman amonný používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů.
V kořenících přípravcích a směsích koření se solí a glutamanem se smí používat v nezbytném množství.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.