Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 627 Guanylát sodný (5'-guanylan disodný, Guanylan sodný, GMP)

Kategorie: látky zvýrazňující chuť

Omezte Omezte
Potenciální alergen Potenciální alergen

Guanylan sodný (neboli GMP) je látka zvýrazňující chuť, která se přirozeně nachází ve větším množství v některých houbách a v kvasničných extraktech používaných jako polévkové přípravky.
Patří do stejné kategorie látek jako glutaman sodný (E 621) a často se používá v kombinaci s glutamanem sodným a inosinanem sodným (E 631). Je však daleko účinnější při zvýrazňování chuti než glutaman sodný. GMP má schopnost zvýraznit různé druhy chutí a upravit jak sladké, tak slané chuti i jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. V tekutých pokrmech zvyšuje pocit plnosti (hustoty) v ústech. Guanylan sodný se používá v kořenících přípravcích, v instantních polévkách, konzervovaných potravinách a snacích.

Nežádoucí účinky guanylanu sodného nejsou zatím potvrzeny, někteří odborníci se však domnívají, že může způsobovat nežádoucí reakce u lidí s potravinovou nesnášenlivostí. Více viz heslo Kyselina guanylová (E 626).

V České republice se guanylan sodný smí používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů.
V kořenících přípravcích se smí používat v neomezeném množství. 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.