E 633 Inosinát vápenatý (5'-inosinan vápenatý, Inosinan vápenatý)
Kategorie: látky zvýrazňující chuť
Inosinan vápenatý zvýrazňuje aroma a účinkuje podobně jako inosinan sodný (E 631). Používá se však podstatně méně.
Nežádoucí účinky inosinanů nejsou prokázány, někteří odborníci se však domnívají, že tyto látky mohou vyvolávat nežádoucí reakce u přecitlivělých jedinců. Více viz heslo Kyselina inosinová (E 630). Inosinan vápenatý se většinou vyrábí z masa, a proto není vhodný pro striktní vegetariány.
V České republice se inosinan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů.
V kořenících přípravcích se smí používat v neomezeném množství.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.