E 903 Karnaubský vosk
Kategorie: leštící látky
Tento vosk se získává z listů brazilské palmy Copernicia careferia.
Karnaubský vosk tvoří často součást povrchového filmu (dodává lesk) u čerstvého ovoce a zeleniny (jablek, hrušek, citrusových plodů a rajčat), cukrovinek (např. v bonbónech a v lentilkách), žvýkaček, sušeného ovoce, pekařských výrobků, sýrů, skořápek vajec a kávy. Tvoří součást žvýkačkové báze a používá se jako nosič aromat. Z nepotravinářských aplikací můžeme jmenovat výrobu svíček a leštících vosků.
U některých lidí může karnaubský vosk způsobovat alergické reakce. Jinak se považuje za bezpečnou přídatnou látku.
Tato látka smí být používána k úpravě povrchu ovoce nebo k leštění (glazování) cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s čokoládovou polevou, snacků, ořechových jader, zrnkové kávy a čerstvého ovoce (citrusových plodů, melounů, jablek a hrušek).
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.