Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 903 Karnaubský vosk

Kategorie: leštící látky

Potenciální alergen Potenciální alergen

Tento vosk se získává z listů brazilské palmy Copernicia careferia.
Karnaubský vosk tvoří často součást povrchového filmu (dodává lesk) u čerstvého ovoce a zeleniny (jablek, hrušek, citrusových plodů a rajčat), cukrovinek (např. v bonbónech a v lentilkách), žvýkaček, sušeného ovoce, pekařských výrobků, sýrů, skořápek vajec a kávy. Tvoří součást žvýkačkové báze a používá se jako nosič aromat. Z nepotravinářských aplikací můžeme jmenovat výrobu svíček a leštících vosků.

U některých lidí může karnaubský vosk způsobovat alergické reakce. Jinak se považuje za bezpečnou přídatnou látku.

Tato látka smí být používána k úpravě povrchu ovoce nebo k leštění (glazování) cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s čokoládovou polevou, snacků, ořechových jader, zrnkové kávy a čerstvého ovoce (citrusových plodů, melounů, jablek a hrušek). 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.