Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 905 Mikrokrystalický vosk (Ropný vosk)

Kategorie: leštící látky

Mikrokrystalický vosk je směs uhlovodíků (tvořená hlavně rozvětveným parafínem) získávaná z ropy.
Jedná se o levnější náhražku ostatních vosků. Ve Spojených státech se používá k ošetření a ochraně povrchu čerstvého ovoce (citrusových plodů) a zeleniny (hlavně druhů, u kterých se konzumuje podzemní část rostliny), sýrů a skořápek vajec. Také snižuje pěnivost a tvoří součást žvýkačkové báze.
Mikrokrystalické vosky se při pokusech na zvířatech nehromadily v těle a nevyvolávaly nežádoucí účinky (na rozdíl od minerálního oleje -E 905 a - a vazelíny - E 905 b). Podle komise JECFA není mikrokrystalický vosk toxický či karcinogenní.
V České republice nebylo dříve povoleno použití mikrokrystalického vosku jako přídatné látky v potravinách.
Látka se smí také v ČR používat v rámci Evropské unie, kde od roku 1998 byla přidána na seznam povolených přídatných látek. 

 


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.