E 920 L cystein (jeho hydrochlorid a sodná a draselná sůl)
Kategorie: látky zlepšující mouku
Cystein je aminokyselina, která se získává například z drceného peří nebo vlasů.
Tato látka se používá při výrobě pekařských výrobků - zlepšuje vlastnosti těsta a zkracuje dobu míchání v pekařských směsích. V masném průmyslu se používá k barvení uzenin a jako chuťová látka, v ovocných džusech jako antioxidant, který zabraňuje ztrátám vitaminu C oxidací.
Cystein hraje roli při tvorbě antioxidantů v lidském těle, čímž podporuje imunitní systém. Mezi jeho přírodní zdroje patří maso, vejce, mléčné výrobky a některé obiloviny. U většiny lidí nevyvolává žádné nežádoucí účinky.
Vegetariáni pozor, může být získáván ze živočišných zdrojů.
V České republice nebylo před vstupem do EU povoleno použití L cysteinu a jeho sloučenin jako přídatných látek.
V rámci EU se smí cystein používat od roku 1998, kdy byl přidán na seznam povolených přídatných látek.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.