Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 1412 Zesíťovaný fosforečnan škrobu(Fosforečnanový diester škrobu, Zesíťovaný fosfát škrobu)

Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla

Zesíťovaný fosfát škrobu je po nabobtnání (zhoustnutí) stabilnější než normální škroby. Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor například v salátových zálivkách či dětských výživách. Výhoda použití tohoto škrobu spočívá v jeho schopnosti udržet složky pokrmu ve směsi po uvaření. Navíc je odolný vůči zmrazení a následnému rozmrazení a během tepelné sterilizace výrobku. Setkáme se s ním například v kečupu a v termixu.

Během testování na zvířatech nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky.
Při trávení tohoto modifikovaného škrobu vznikají fosforečnany a vyšší dávky by mohly (v kombinaci s nevyváženou stravou) narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle - více viz heslo Kyselina fosforečná (E 338).


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.