E 431 Polyoxyethylen (40) stearan (Polyoxyethylen (40) monostearát, Polyoxyl(40)stearát)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory
Polyoxyethylen(40)monostearát je emulgátor, který pomáhá udržet chléb déle čerstvý.
Také se může používat při výrobě vína. Látka pravděpodobně způsobovala zvýšený výskyt rakoviny u pokusných krys, které měly špatnou výživu a trpěly nedostatkem vitaminu A. U normálně krmených krys se nechovala jako karcinogen, ale poškozovala vnitřní orgány (ledviny, játra a pohlavní orgány). Suroviny pro výrobu polyoxyethylen(40)stearátu mohou mít živočišný původ.
V České republice nebylo dříve povoleno jeho použití jako přídatné látky v potravinách, nyní je povoleno při výrobě vína.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.