E 161 b Lutein (Smíšené karotenoidy, Xanthofyly)
Kategorie: barviva
Tento žlutý pigment zelených paprik a listové zeleniny patří mezi karotenoidy. Barvivo se získává pomocí rozpouštědla z rostlinných zdrojů (ovoce, trávy, vojtěš ky atd.). Používá se v salátových zálivkách, mléčných výrobcích, zmrzlinách, tucích a nealkoholických nápojích. Přidává se také do krmiv pro slepice, protože vylepšuje barvu vaječných žloutků.
Nežádoucí účinky luteinu nejsou pravděpodobné. Naopak, vysoké dávky snižují riziko vzniku rakoviny plic. Lutein také pohlcuje škodlivé sluneční ultrafialové záření a neutralizuje volné radikály v rohovce, a tím napomáhá zachování dobrého zraku. Přírodními zdroji luteinu jsou dýně a tmavě zelené druhy zeleniny.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.