Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 161 b Lutein (Smíšené karotenoidy, Xanthofyly)

Kategorie: barviva

Tento žlutý pigment zelených paprik a listové zeleniny patří mezi karotenoidy. Barvivo se získává pomocí rozpouštědla z rostlinných zdrojů (ovoce, trávy, vojtěš ky atd.). Používá se v salátových zálivkách, mléčných výrobcích, zmrzlinách, tucích a nealkoholických nápojích. Přidává se také do krmiv pro slepice, protože vylepšuje barvu vaječných žloutků.

Nežádoucí účinky luteinu nejsou pravděpodobné. Naopak, vysoké dávky snižují riziko vzniku rakoviny plic. Lutein také pohlcuje škodlivé sluneční ultrafialové záření a neutralizuje volné radikály v rohovce, a tím napomáhá zachování dobrého zraku. Přírodními zdroji luteinu jsou dýně a tmavě zelené druhy zeleniny.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.