Růžové až červené barvivo kanthaxanthin patří mezi karotenoidy. Přirozeně se nachází v některých houbách, mořských řasách, rybách a korýších. Přispívá také ke zbarvení plameňáků a exotického ptactva. K barvení potravin se však používá synteticky vyráběné barvivo. V cizině se používá k barvení výrobků z rajčat (polévek a omáček na špagety a pizzu), salátových zálivek, ovocných nápojů, uzenin, masných a rybích výrobků, zmrzlin a cukrovinek. U nás je použití omezeno zákonem pouze na štrasburské párky. Existuje však jiná cesta, kterou se kanthaxanthin dostává do potravin. Používá se v krmivech pro slepice, odkud přechází do vajec a barví žloutky, které pak vypadají „poctivěji“. Podobně účinkuje i v krmivech pro chované lososy - zde zbarvuje maso ryb.
Kanthaxanthin se používá v lékařství a v samoopalovacích kosmetických přípravcích. Je proto dostatek studií popisujících účinky této látky na lidi. V rámci testů na pokusných zvířatech a lidských dobrovolnících bylo zjištěno, že se krystalky kanthaxanthinu usazují v oční sítnici a mohou snižovat její citlivost. Existuje podezření, že kanthaxanthin zhoršuje šeroslepost a noční vidění. Zhoršení zraku bylo však pozorováno pouze u pacientů, kteří konzumovali vyšší dávky kanthaxanthinu. Britská FAC doporučila okamžitý zákaz tohoto barviva, ke kterému nakonec došlo až za sedm let. Kromě již zmíněných usazenin na sítnici nebyly pozorovány žádné jiné nežádoucí účinky ani u lidí ani u pokusných zvířat.
Toto barvivo je v České republice povoleno pouze k barvení štrasburských párků.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.