Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 162 Betalainová červeň, Betanin (včetně extraktů z červené řepy - Řepná červeň)

Kategorie: barviva

Betalainy jsou pigmenty nacházející se přirozeně v některých rostlinách, například v červené řepě nebo kaktusových plodech. Vínové barvivo se získává především z červené řepy. Jedná se o málo stabilní látku, která se používá k barvení potravin s kratší trvanlivostí - například mléčných výrobků, jogurtů, zmrzlin, dezertů a masných výrobků, a kyselých potravin - salátových zálivek, cucavých bonbónů, nealkoholických nápojů a ovocných náplní.

Dávky barviva přijaté při konzumaci červené řepy jsou daleko vyšší než dávky přijaté ve formě potravinářského aditiva. Navíc nejsou známy žádné nežádoucí účinky, a toto barvivo se proto považuje za bezpečné. Podle některých zdrojů však mohou pro velmi malé děti představovat problém přítomné dusičnany.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.