E 162 Betalainová červeň, Betanin (včetně extraktů z červené řepy - Řepná červeň)
Kategorie: barviva
Betalainy jsou pigmenty nacházející se přirozeně v některých rostlinách, například v červené řepě nebo kaktusových plodech. Vínové barvivo se získává především z červené řepy. Jedná se o málo stabilní látku, která se používá k barvení potravin s kratší trvanlivostí - například mléčných výrobků, jogurtů, zmrzlin, dezertů a masných výrobků, a kyselých potravin - salátových zálivek, cucavých bonbónů, nealkoholických nápojů a ovocných náplní.
Dávky barviva přijaté při konzumaci červené řepy jsou daleko vyšší než dávky přijaté ve formě potravinářského aditiva. Navíc nejsou známy žádné nežádoucí účinky, a toto barvivo se proto považuje za bezpečné. Podle některých zdrojů však mohou pro velmi malé děti představovat problém přítomné dusičnany.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.