Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny)

Kategorie: barviva

Anthokyany jsou přírodní intenzívně červené až modré pigmenty, které jsou zodpovědné za červené, vínové a modré zabarvení mnoha květin a plodů. Vyskytují se přirozeně například v borůvkách, malinách, brusinkách, jablkách, hroznovém vínu, růžích a dalších rostlinách. Existují stovky těchto sloučenin, většina druhů ovoce a zeleniny jich obsahuje několik najednou. Hlavními zdroji při výrobě anthokyanů jsou slupky černých hroznů a bezinky.

Tato barviva se používají v kyselých potravinách, kde je jejich zabarvení nejsytější. Anthokyany snadno reagují s různými sloučeninami a ztrácejí svou barvu. Používají se k barvení nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, sladkostí, zavařenin, výrobků z ovoce, sypkých směsí, zmrzlin a nanuků, jogurtů a dalších mléčných výrobků.

Anthokyany tvoří přirozenou součást lidské potravy. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a tato barviva se považují za bezpečná.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.