E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny)
Kategorie: barviva
Anthokyany jsou přírodní intenzívně červené až modré pigmenty, které jsou zodpovědné za červené, vínové a modré zabarvení mnoha květin a plodů. Vyskytují se přirozeně například v borůvkách, malinách, brusinkách, jablkách, hroznovém vínu, růžích a dalších rostlinách. Existují stovky těchto sloučenin, většina druhů ovoce a zeleniny jich obsahuje několik najednou. Hlavními zdroji při výrobě anthokyanů jsou slupky černých hroznů a bezinky.
Tato barviva se používají v kyselých potravinách, kde je jejich zabarvení nejsytější. Anthokyany snadno reagují s různými sloučeninami a ztrácejí svou barvu. Používají se k barvení nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, sladkostí, zavařenin, výrobků z ovoce, sypkých směsí, zmrzlin a nanuků, jogurtů a dalších mléčných výrobků.
Anthokyany tvoří přirozenou součást lidské potravy. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a tato barviva se považují za bezpečná.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.