Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 214 Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové)

Kategorie: konzervanty

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Potenciální alergen Potenciální alergen

Ethylparaben je konzervant, který se řadí mezi takzvané parabeny. Do této skupiny látek dále patří: methylparaben (E 218), propylparaben (E 216), heptylparaben (E 209) a jejich sodné soli (E 215, E 217, E 219). Parabeny účinkují proti kvasinkám, plísním a některým bakteriím a používají se jako konzervanty ve farmaceutických výrobcích, kosmetice a potravinách. V přírodě se tyto látky nevyskytují. Ethylparaben se používá ke konzervaci pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, nakládané zeleniny, ovocných džusů, barviv a vína. V ČR je však jeho použití omezeno ze zákona.

Zatímco parabeny mohou způsobovat silné kontaktní dermatitidy, jsou-li přítomny v kosmetických výrobcích či mastech, existující studie neprokázaly přesvědčivě jejich nežádoucí účinky, jsou-li používány jako potravinářská aditiva. Podle jedné studie však mohou parabeny v potravinách způsobovat dermatitidy. Ethylparaben vykazuje lokálně anestetické účinky.

Ethylparahydroxybenzoát se smí přidávat v omezeném množství do neextrudovaných snacků na bázi obilovin, brambor a ořechů, do cukrovinek s výjimkou čokolády a do tekutých stolních sladidel.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.