Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 223 Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)

Kategorie: antioxidanty, konzervanty

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Omezte Omezte
Potenciální alergen Potenciální alergen

Disiřičitan disodný se používá jako konzervant a antioxidant. Přidává se do nealkoholických nápojů, sušeného ovoce, džusů, vína, octa a výrobků z brambor. Používá se ke konzervaci čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou určeny pro další zpracování. Účinkuje také jako prostředek na zlepšení mouky.

Tato látka může způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1. U pokusných krys ovlivňovala schopnost rozmnožování při podávání ve stravě. Více o siřičitanech a jejich nežádoucích účincích viz pojem Siřičitany.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.