E 234 Nisin
Kategorie: konzervanty
Nisin je konzervační látka vyráběná bakterií Lactococcus lactis. Používá se jako konzervační činidlo v sýrech a mléčných výrobcích, kde působí proti některým bakteriím.
Neexistují žádné známé nežádoucí účinky nisinu a látka se považuje za bezpečnou. Bakterie vyrábějící nisin se používá při fermentačních procesech v mlékárenském průmyslu, je tedy pravděpodobné, že se nisin přirozeně nachází v některých fermentovaných mléčných výrobcích.
V České republice se v minulosti nesměl nisin používat jako přídatná látka. Nyní je povoleno jeho použití při výrobě pudinků ze semoliny či tapioky a sýrů včetně tavených.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.