E 235 Natamycin (syn. Pimaricin)
Kategorie: konzervanty
Toto antibiotikum, vyráběné bakterií Streptomyces natalensis, zabraňuje růstu plísní a kvasinek a používá se k ošetření povrchu masných výrobků a sýrů. V padesátých letech byla testována řada antibiotik pro použití jako antimikrobiální látky v potravinách. Důvodem pro odstoupení od používání těchto látek byla obava ze vzniku kolonií odolných proti antibiotikům. Pokud by tyto kolonie obsadily trávicí trakt, mohla by být léčebná antibiotika neúčinná. Navíc by antibiotika používaná při výrobě potravin byla v budoucnosti nepoužitelná.
Natamycin se používá také v lékařství při léčbě kvasinkových onemocnění a mezi jeho nežádoucí účinky patří podráždění pokožky, průjem, nevolnost a zvracení.
V minulosti nebylo v České republice povoleno použití natamycinu v potravinách. Nyní je povoleno k ošetření povrchu tvrdých, polotvrdých a poloměkkých sýrů a k ošetření povrchu trvanlivých salámů a trvanlivých masných výrobků uzených studeným kouřem. Vyhláška však požaduje nepřítomnost natamycinu v hloubce větší než půl centimetru.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.