E 239 Hexamethylentetramin (Urotropin, Methenamin, Hexamin)
Kategorie: konzervanty
Hexamethylentetraamin je konzervační činidlo, které je účinné díky tomu, že se rozkládá na formaldehyd, a ten následně tvoří kyselinu mravenčí. Používá se v provolonském sýru, marinovaných rybách a v klihovkových střívkách. Ve většině zemí není hexamethylentetraamin povolen pro možnou toxicitu produktů jeho rozkladu v těle. Vznikající formaldehyd ( E 240) je toxická látka a možný karcinogen. V České republice nebylo dříve povoleno jeho použití jako přídatné látky v potravinách. V Evropské unii je povoleno díky tomu, že se jedná o tradiční konzervant v sýrech v členské zemi EU.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.