E 249 Dusitan draselný
Kategorie: konzervanty, stabilizátory
Dusitan draselný se používá při výrobě uzených masných výrobků - usnadňuje uzení, napomáhá vytvoření jednotné barvy a charakteristické chuti uzené potraviny, zlepšuje chuť, jako konzervační látka zabraňuje růstu bakterií a vzniku jedovatých toxinů a zabraňuje oxidaci přítomných tuků. Vyskytuje se obvykle v masných výrobcích, například ve slanině a v uzeném masu.
S dusitanem draselným je spojována řada nežádoucích účinků, počínaje bolestmi hlavy a konče možnou karcinogenitou. Více o dusitanech a jejich možných nežádoucích účincích na lidské zdraví viz Dusitan sodný (E 250).
V České republice je povoleno použití dusitanu draselného v tepelně neopracovaných, uzených a sušených masných výrobcích, v ostatních masných výrobcích, v masných výrobcích v konzervových plechovkách a v uzené anglické slanině.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.